Nyílt ötletpályázatot hirdetünk az egy évszázaddal ezelőtti világégés áldozatai előtt tisztelgő budapesti központi emlékmű megtervezésére, amelynek részletes felhívása a www.emlekhelypalyazat.hu-n érhető el.

Az ötletpályázat keretében olyan emlékhely tervezése a feladat, amely lehetőség szerint megjeleníti az első világháború során a Magyar Királyság területéről besorozott mintegy 661 000 hősi halott nevét. A pályázaton az emlékmű elhelyezésére, kialakítására és megformálására várunk építészeti, képzőművészeti ötleteket.

Állandó harcokban edzett nemzetünket egész eddigi története során az első világháború kényszerítette a legnagyobb katonai véráldozatra. Ugyanakkor napjainkra a háború hősi halottaival együtt szinte eltűnt a nemzet emlékezetéből. Ennek fő oka, hogy kollektív tudatunkban az első világháború katonái helytállásának és hősiességének háttérbe szorulását döntően befolyásolták a második világháború borzalmai.

A magyar katonák első világháborúban tanúsított hősiessége és a csatákban elszenvedett roppant veszteségeik iránti tiszteletből felelősségünk megőrizni emléküket utódaink számára. Erre kiváló alkalmat nyújt a centenáriumi megemlékezéssorozat keretében felállítandó központi emlékmű. Az emlékhellyel kapcsolatos elvárás ezért, hogy lehetőség szerint az első világháború során a Magyar Királyság területéről besorozott mintegy 661 000 hősi halott nevét jelenítse meg tetszőleges formában.

A tervezett központi emlékhely feladata az is, hogy a kollektív nemzettudat egyik legnagyobb erejű, ikonikus építészeti megnyilvánulása legyen. Háborúink hősei tetteikkel igazolták bátorságukat, nemzetük, nemzetiségeik és bajtársaik iránti elkötelezettségüket. Fontos, hogy az emlékhely olyan formában állítson emléket a - kortalan - magyar hősiességnek, hogy az üzenetet közvetítsen az eljövendő generációk számára is. A harc közbeni heroizmus, a becsület és hűség, valamint az önfeláldozás erényei időtlen értékek, amelyek a nemzet létének, egységének és fennmaradásának is elengedhetetlen feltételei.

Az elképzeléseket 2016. március 24-én éjfélig kell postára adni, azok beérkezési határideje április 1-e éjfél, az eredményhirdetés és a díjak átadása április 26-án lesz. A nevezni kívánók január 5-ig küldhetik el kérdéseiket, amelyekre 20-ig kapnak választ.

A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 20 millió forintot különített el a testület, a bíráló bizottság a beérkezett anyagok egymáshoz viszonyított értéke alapján 300 ezer és 8 millió forint között szabadon határozza meg a díjak és a megvételek összegét. A kiíró nem kívánja meghatározni, hogy milyen alkotásnak kell megszületnie, azonban az emlékbizottság és a bírálatban való részvételre felkért szakértők véleménye alapján olyan tematikát határoztak meg, amely iránymutatást ad a pályázóknak a Magyarország katonáinak első világháborúban tanúsított hősiessége, roppant szenvedéseik és veszteségeik előtt méltón tisztelgő emlékhely létrehozásához.

Facebook   Youtube   Instagram