Frontmozi vetítéssorozatunk legújabb epizódjában a 2002-es Márványba vésett nevek című észt filmet vetítettük a Kino Café Moziban.

Igazi kulturális csemegével találkozhattak az érdeklődők, hiszen az észt filmgyártás csaknem teljesen ismeretlen Magyarországon.

Az alkotás az első világháború időszakába kalauzolja el a nézőt, ami – ahogy az Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Bereczki András főkonzul vetítés előtti beszélgetéséből kiderült – igazi sorsfordító időszaka volt az észt történelemnek. Bereczki András elmondta, az észtek a magyarokkal ellentétben pozitívan élték meg a világháború kimenetelét, hiszen a harcok után születethetett meg a szabad és független Észtország.

A függetlenségi harc menetét a film néhány fiatal észt középiskolás életén keresztül mutatja be: Ahas, a szegény családból jövő fiú, gimnáziumi osztálytársaihoz csatlakozik, akik részt vesznek az elnyomó oroszok csapatok elleni felkelésben. A fiatalok a háború szörnyűséges világában óriási változáson mennek keresztül, felelőtlen, vidám tizenévesekből szinte napok alatt az életüket is feláldozni hajlandó, hazájukat féltő felnőttekké válnak.

 

MEGHÍVÓ Márványba vésett nevek 2016. november 9.jpg

 

Facebook   Youtube   Instagram