A nyári szünet után újrainduló első világháborús vetítéssorozatunkban ezúttal egy legendás rendező klasszikusát, Stanley Kubrick A dicsőség ösvényei című filmjét mutattuk be a Kino Café Moziban.

Szinte alig találunk az interneten olyan első világháborús filmeket tartalmazó toplistát, amelyen A dicsőség ösvényei nincs ott az első helyek valamelyikén. Stanley Kubrick 1957-es alkotása igazi remekmű, amit egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az 1916-ban játszódó cselekmény középpontjában – az idén 100. születésnapját ünneplő Kirk Douglas által megformált – a francia hadseregben szolgáló Dax ezredes áll, aki szinte lehetetlen feladatot kap Mireau tábornoktól: csapatával be kell vennie a németek által birtokolt zegzugos lövészárokrendszert, a „Hangyavárt”. Az ezredes először vonakodik, aztán eleget tesz a parancsnak, embereivel megkísérli teljesíteni a küldetést. A roham megkezdődik, de a francia csapatoknak gyorsan visszavonulót kell fújniuk. A „megfutamodás” után a vezérkar felelősségre vonja Dax csapatát a „gyávaságukért”. Elrendelik, hogy az ezredes három századából egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Dax – aki egy személyben magára vállalta volna a felelősséget – bejelenti, hogy ő lesz a vádlottak védőügyvédje.

Ettől kezdve egy közel sem megszokott háborús film bontakozik ki a szemünk előtt. Fegyverropogást, német katonát nem látunk, ellenben kezdetét veszi egy elképesztő lélektani dráma, melynek során végigkísérhetjük a halálraítéltek utolsó napját, és Dax egyre reménytelenebbnek tűnő, igazságért folytatott küzdelmét.

A film előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Muszatics Péter rendező-kurátor beszélgetett, melyről hamarosan videós anyagot közlünk. 

dicsőség ösvényei

 

Facebook   Youtube   Instagram