A Habsburg Történeti Intézet rendezvénysorozatának 2019. szeptember 26-i eseményén Kozári Monika, a Magyar Tudományos Akadémia történésze tartott előadást, „Homokszemre homokszemet, téglára téglát…”. Tisza Kálmán szerepe Magyarország történetében címmel.

Kozári Monika bevezetőjében elmondta, az utókor méltatlanul keveset beszél Tisza Kálmánról, miközben óriási szerepet játszott a magyar történelemben: elég, ha csupán arra gondolunk, mindmáig ő volt a legtovább miniszterelnöki pozícióban lévő politikus.

A történész által felvázolt életrajzi adatokból kiderült, az 1830-ban született politikus 1861-től dolgozott országgyűlési képviselőként – éppen attól az esztendőtől kezdve – amelyben fia, a később ugyancsak miniszterelnöki tisztséget betöltő Tisza István megszületett. Tizenötéves kormányfői időszaka alatt bizonyos ideig belügyminiszteri, pénzügyminiszteri és a király személye körüli miniszteri teendőket is betöltött.

20190926 0015 resize

Kozári szerint Tisza Kálmán a jól működő országhoz elengedhetetlennek tartotta a politikai élet vidéken való ébren tartását és a választások teljes szabadságát. „Egy jó közigazgatási rendszernek az kell legyen a legelső feladata, hogy a rendet és a szabadságot (…) a kormánnyal szemben megőrizze, éppen úgy, ahogy a nemzet szabadságát is biztosítania kell”, idézte a történész a politikust, hozzátéve: a rend és szabadság Tiszánál nem egymást kizáró fogalmak voltak.

Miniszterelnökként végig a szabadelvű politika híve maradt, ám megtapasztalhatta, hogy kormányon, Ferenc József és az osztrák fél akaratával szemben közel sem olyan egyszerű keresztülvinni akaratát, mint ahogy az ellenzékből tűnik.

20190926 0023 resize

Kozári így összegzett: 1885-ben, miniszterelnökségének tíz éves évfordulóján Tisza kormányzati filozófiájáról így vallott: „minden nemzet életében vannak forradalmi korszakok, amikor forradalmi férfiakra és tettekre van szükség, és vannak olyan korszakok, amikor a csendes építőmunka következik.” Nézete szerint ő erre az utóbbira alkalmas, hogy „homokszemre homokszemet, téglára téglát hordva építse föl az állam épületét.”

Facebook   Youtube   Instagram