Első világháborús alkotásokat felvonultató Frontmozi-vetítéssorozatunk áprilisi állomásán ezúttal az 1957-es Bakaruhában című magyar filmet láthatták a Kino Café Moziba látogató érdeklődők.

A vetítés előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója Havas Ágnessel, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójával beszélgetett.

Békés Márton felvezetőjében elárulta: a Bakaruhában Hunyadi Sándor azonos című novellájából készült, amelyben a megjelenített szerelmi történetbe ágyazva a korabeli társadalmi különbségek is jól felfedezhetőek.

frontmozi marcius terrorhaza 170412 hr nmp 016

Havas Ágnes kiemelte: ez a mozi már a magyar újhullám időszakában készült, amely igyekezett túlmutatni a rákosista időszak filmkészítésére jellemző sematizmuson.

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója elmondta: a film sikerének titka elsősorban a két főszereplő, Bara Margit és Darvas Iván személyének köszönhető. Bara esetében „a magyar filmtörténet egyik leggyönyörűbb színésznőjéről” beszélhetünk, míg Darvas az 1955-ös Liliomfival már „hódítóként” bemutatkozott a nagyközönség előtt. A látszattal ellentétben ez nem egy romantikus, „happy enddel” végződő film, hiszen itt az úrifiú és a cselédlány között szövődő szerelem megcsúfolása áll a középpontban – a világszerte tapasztalt elismertséget pedig pont ez a fajta, nem sablonos történetvezetés hozta el – árulta el Havas Ágnes.

frontmozi marcius terrorhaza 170412 hr nmp 014

A Filmalap vezetője hangsúlyozta: kifejezetten arra buzdítják a filmalkotókat, hogy bátran nyúljanak magyar irodalmi és történelmi témákhoz.

Facebook   Youtube   Instagram