ujvilagszuletett cover

 „Az új nemzedék unatkozott, délceg kalandokra és veszedelmekre szomjazott.”

Herczeg Ferenc

 

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával és a XX. Század Intézet szakmai szervezésében az első világháborúról nyílik kiállítás a Várkert Bazárban.

Az Új világ született – Európai testvérháború 1914–1918 elnevezésű tárlat közel hatszáz négyzetméteren mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott: felbomlottak a korábban stabilnak gondolt birodalmak, drámaian megváltozott a kultúra, és a közgondolkodás. A világháború maga alá temette a régi világot, következménye egy újabb világégés, majd a hidegháború lett. Európa testvérháborúban vérzett ki, hogy a 20. századot már Amerika és Oroszország uralják.

A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Bemutatjuk, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé terjedő háború, hogyan fordult visszájára a 19. század haladásba vetett hite, és vált csatatérré a hátország is. A háború természete átalakult: a győzelem immár a hadianyag mennyiségének függvénye lett.

A július 8-tól látogatható, minden érzékszervre ható tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára: a totális pusztítás egy gőzölgő fekete mocsár képében jelenik meg, míg a brutális mészárlást egy vágóhíd jelképezi. A látogatók bejárhatnak egy lövészárkot, és szembesülhetnek a propaganda tömegeket megmozgató hatásával is.

Bemutatjuk a háború hatását az egészségügy fejlődésére és az új orvosi eljárások megjelenésére. Hangsúlyt kap a nők és a család szerepének megváltozása, a „Hősök csarnokán” pedig több mint 300 katona arcképe jelenik meg, akik a történelmi Magyarország hadseregében harcoltak.  

Facebook   Youtube   Instagram