Hírek

Trianon100: Pécsre érkezett a történeti vándorkiállítás

2022. január 20.

Bár tavaly, a centenáriumhoz kapcsolódó megemlékezéseket nagyban korlátozta a koronavírus-világjárvány, a szervezők nem tettek le arról, hogy méltóképpen emlékezhessenek meg a múlt nagy eseményeiről. 2022 őszéig 18 megyeszékhelyen nyílik meg a Trianon100 országos történeti vándorkiállítás – ma Pécsen.

Zalaegerszeg városába érkezett a Trianon kiállítás

2022. január 6.

A Nemzeti Összetartozás Éve  keretében a Közép- és  Kelet-európai Történelem  és Társadalom Kutatásért  Alapítvány megbízásából történeti vándorkiállítás  járja az országot Trianon  100–Összetartoztunk,  Összetartozunk címmel. 

Trianon: az is tud fájni, ami nincs – Megnyílt a centenáriumra készült kiállítás Szombathelyen

 2021. december 7.

Trianon 100 – Összetartozunk, összetartoztunk címmel nyílt kiállítás a Haladás-sportkomplexum előtti területen felállított konténerekben, középen, a magyar Szent Korona makettjének installációja alatt a Nagy-Magyarország-térkép látható.

Trianon 100 kiállítás Székesfehérváron

2021. november 21. 

A Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk című országos vándorkiállítás negyedik állomására, Székesfehérvárra érkezett. A tematikus egységekre bontott tárlatot szombaton délelőtt nyitották meg a Jancsárkert Termelői és Biopiac parkolójában.

Trianon elválasztott, mégis összetartozunk

2021. november 6.

Kiállítás nyílt a Luther téren, amely a trianoni békediktátum következményeiről ad képet. A tárlat ingyenesen látogatható.

Emlékmű a „poklok poklában”

2021. november 2.

„Emlékezni és emlékeztetni kell, hogy ilyen szörnyűség soha többé ne forduljon elő” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter november 2-án a szlovéniai Nova Goricában, a magyar katonák első világháborús emlékhelyének avatásán.

A Szent Korona nagyméretű másolata a Dunakapu téren

2021. október 20.

A trianoni béke következményeit és az államiság megőrzéséért folytatott küzdelmet bemutató vándorkiállítás nyílt szerdán a Dunakapu téren. Az emlékező tárlaton látható többek mellett a Szent Korona nagyméretű másolata, a Teleki Pál-féle „vörös térképet” ábrázoló talapzaton.

Elindult a Trianon 100 vándorkiállítás

2021. október 6.

Az 1920-as békeszerződés következményeit és az államiság megőrzéséért folytatott küzdelmet bemutató vándorkiállítás nyílt Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk címmel kedden Veszprémben, az Óváros téren.

Elindult a Trianon 100 pedagógusképzési program

2021. június 4.

Trianon 100 - A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései címmel országos akkreditált pedagógusképzési programot indított általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. A képzéssorozat keretében mintegy ötezer pedagógus ismerkedhet majd meg az első világháborút lezáró trianoni békerendszerrel kapcsolatos legkorszerűbb tudományos eredményekkel.

Lezárult az első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozat

2021. január 20.

Hazánk az egyetlen ország, amely hat évet szánt arra, hogy feldolgozza és bemutassa a száz évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött első világháborút és annak következményeit. Az Első Világháborús Centenáriumi megemlékezés-sorozat 2020-ban véget ért, az elvégzett munkát sajtótájékoztató keretében összegeztük.

Facebook   Youtube   Instagram