Egy magyarbarát olasz története

Frontmozi eseménysorozatunk nyári szünet előtti utolsó vetítésén a Guido Romanelli – A budapesti küldetés című dokumentumfilmet mutattuk be, amely igazi kuriózum az első világháború iránt érdeklődő nézők számára.

Gilberto Martinelli olasz filmrendező 2009-ben készült alkotása Guido Romanelli alezredesről szól, aki az első világháborút követően, 1919 májusában érkezett Budapestre az olasz misszió budapesti parancsnokaként. A Tanácsköztársaság idején az olasz tiszt – amellett, hogy hazája érdekeit képviselte – számos magyar katonát, arisztokratát, egyházi személyt, ellenzékit mentett meg a vörösterror elől, és gyűjtést szervezett az éhező lakosság számára, megmentve őket a pusztulástól. Romanelli az antant egyetlen magyarországi képviselőjeként igyekezett megelőzni az ország román megszállását, a béketárgyalások során pedig a magyar érdekek figyelembe vételére törekedett.

A filmben az 1919 végén hazarendelt, a két világháború között jelentős kultuszra szert tevő alezredes magyarbarát küldetését kísérhetjük végig magyar, illetve olasz történészek közreműködésével.

Az Urániában tartott vetítést megelőzően Gilberto Martinelli, valamint Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója beszélgettek a filmről, és Romanelli személyéről. Martinelli elárulta, a magyar–olasz kapcsolatok különösen fontosak számára, ezért küldetésének tartja, hogy a magyar történelmet az olaszok is behatóbban megismerjék. Hozzátette: a közeljövőben további életutatokon keresztül szeretné erősíteni a két ország közös történelmi emlékezetét.

guido meghivo

 

Facebook   Youtube   Instagram