Frontmozi: Conan kapitány – Rambo az első világháborúból

Conan kapitánynak nincs civil élete, nem találja a helyét a harcmezők világán kívül. Számára a háború az életet, a béke pedig a halált jelenti.

Az Európai Filmdíjra is jelölt mozi a háborús lélektani drámák különös alkotása: hősünk – akivel meglehetősen nehéz azonosulni –, valósággal lubickol a háború mindennapjaiban. Conan a keleti frontra kerülő francia hadosztály vezetőjeként fontos ember, élet és halál ura. Ugyan nem él vissza hatalmával, ám igyekszik a végletekig megélni a puskaporos évek minden egyes pillanatát. A férfias harcok, a tivornyák, a háborús bordélyok világa jelent számára mindent.

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Sepsi László filmkritikus a vetítést megelőző beszélgetése során utaltak a John Rambo karakterével vonható párhuzamra. Conan a háborúban kapitányi rendfokozatban szolgál, hibái ellenére is nemzeti hős. A civil életében egyszerű posztókereskedő, névtelen senki. Egyszerre gyűlöli és szereti a háborút, amelyről paradox módon azt kívánja, bár soha ne érne véget. Conan kapitány – ha kissé más indíttatásból is – a vietnami veterán Rambóhoz hasonlóan számkivetettnek érzi magát a béke világában.  

Bertrand Tavernier filmje hátborzongató lélekrajz egy emberről, aki bár fizikailag túlélte a háborút, lélekben örökre ottmaradt valahol a bolgár-román határon.  

A Frontmozi rendezvénysorozat keretében minden hónap második szerdáján elsővilágháborús filmeket mutat be az Urániában az Első VilágháborúsCentenáriumi Emlékbizottság, a XX. Század Intézet és a Habsburg Történeti Intézet. 2015. május 13-án Bertrand Tavernier Conan kapitány címűfilmjét láthatta a nagyközönség.

 

Meghívó FRONTMOZI 2015.05.13

Facebook   Youtube   Instagram