Trianon100: Pécsre érkezett a történeti vándorkiállítás

2022. január 20.

Bár tavaly, a centenáriumhoz kapcsolódó megemlékezéseket nagyban korlátozta a koronavírus-világjárvány, a szervezők nem tettek le arról, hogy méltóképpen emlékezhessenek meg a múlt nagy eseményeiről. 2022 őszéig 18 megyeszékhelyen nyílik meg a Trianon100 országos történeti vándorkiállítás – ma Pécsen.

A Nemzeti Összetartozás Emlékév keretében megrendezett utazókiállítást a Pécs Plaza 3-as bejáratánál rendezték be, február 2-ig látogatható minden nap 10–18 óra között.

IMG 6330

A tematikus egységekre bontott tárlat számos forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

A kiállítást Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg január 20-án délután.

IMG 6568

Az eseményen Kubinyi Júlia népdalénekes és Keresztes János színművész közreműködött.

1920. június 4-én írták alá a magyar államvezetés delegáltjai a versailles-i Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békeszerződést, mely egész Európa térképét átrajzolta, óriási gazdasági változásokat és károkat hozott. Hárommillió magyar vesztette el az addig megszokott nyelvi és kulturális közegét, miközben végig az otthonaikban maradtak…

IMG 6639

A kiállítást a Hybridart Management Ügynökség a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítvány megbízásából a Nemzeti Összetartozás Éve keretében rendezték meg.


Forrás: pecsma.hu

Facebook   Youtube   Instagram