Szex és nagy háború: csak semmi malackodás, tiszta tudomány!

valasz.hu, 2015. január 13.

Egyszerű bulvárfogásnak tűnik – mit nem lehet eladni a szexszel, ugye –, pedig jóval többről  van szó. Az első világháború egyik eddig még keveset kutatott, ám fontos témája, hogyan és miként jelent meg a nemiség a frontok világában.

Csütörtökön 16 órától a Habsburg Történeti Intézet és a XX. Század Intézet közös konferenciát szervez „A háború és a szexualitás” címmel. Csak semmi malackodás, az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, mint „A szexuális vágyak, igények és a nemi betegségek kezelésének militarizálása a fronton és a hátországban” (Forrai Judit), „A Nagy Háború osztrák-magyar tábori és tartalék bordélyai” (Balla Tibor), „Nemi betegségek a cs. és kir. haderőben az I. világháború idején” (Kiss Gábor), „Egészségügy, eugenika és a prostitúció” (Szécsényi Mihály).

Kedvcsinálónak egy részlet az egyik előadó, Kiss Gábor előadásából: „ 1915-ben a császári és királyi Hadügyminisztérium létrehozott a tábori bordélyok hálózatát megszervezendő részleget is, mely a prostitúció szabályozását és ellenőrzését látta el. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy  később pedig létrehozták a nemi betegségek elleni harc kormánybiztosságát.”

További részleteket a tudomány iránt érdeklődők az alábbi linken találhatnak.

Facebook   Youtube   Instagram