A “nagy háború” emlékei – szabadtéri kiállítás a Vigadó téren

welovebudapest.com

Könnyen áttekinthető, de annál érdekesebb szabadtéri kiállítás látható az éppen száz éve tomboló világháborúról az V. kerületi Vigadó téren. Az összesen húsz táblán archív fotók, személyes hangú levelek és naplórészletek segítenek feleleveníteni a „nagy háború” emlékét.

Éppen egy évszázada, egészen pontosan 1914 és 1918 között zajlott az emberiség történetének addigi legvéresebb háborúja, melyben több mint 15 millió ember – köztük legalább fél millió magyar – lelte halálát. Felfoghatatlan szám ez, de a halottakon túl sokkal több ember sebesült meg, vagy félt, szenvedett, várta haza férjét - éveken keresztül.

Hogy a sok személyes emlék ne merüljön feledésbe, az Orczy Kultúrkert Egyesület elsősorban korabeli dokumentumokra, fotókra, levelekre, naplóbejegyzésekre támaszkodó anyagot állított össze. A kiállítást a számos dokumentumot összegyűjtő és ezt egy remek honlapon bemutató Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.

A kiállított anyagok révén testközelbe kerül a hadba vonulás idején – egyébként nem csak nálunk – jelentkező eufória, ami néhány hónapon belül a háború iránt érzett gyűlöletté és elkeseredettséggé változik. A naplóbejegyzésekleírják a kihalt falvak, a lövészárkok és fogolytáborok látványát és az ott töltött időt. A katonák beszámolnak az ételekről, amit otthon szó szerint a kutya sem enne meg, egy asszony pedig elmeséli, hogyan közölték vele férje halálhírét.  Az egyik legszomorúbb a frontról hazatérő katona története, aki hazaérve családját betegen és nélkülözve találja.

Az Elmentek, de a szívük itthon maradt… című kiállítás helyszínválasztása tökéletes, hiszen a Duna-korzón talán nincs olyan nép, amelynek tagjai ne fordulnának meg. Olyan emberek, akiknek a nagyapja, dédapja talán éppen a másikra fogta fegyverét száz éve. A néhány tablóból álló tárlat képei és szövegei előtt simán eltöltöttünk egy órát, ha tehetitek, vagy csak éppen arra jártok, nézzétek meg ti is január közepéig!

 

Facebook   Youtube   Instagram