Frontmozi: Redl ezredes

honvedelem.hu, 2014. december 13.

Harmadszor nézhettek meg első világháborús filmet az érdeklődők Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Frontmozi programsorozat keretében december 10-én, szerdán.

A híres-hírhedt katonatiszt életét bemutató 1985-ös film sok érdeklődőt vonzott, ez alkalommal sem maradt üres szék a Csortos-teremben. A mára klasszikussá érett, több mint kétórás, színes magyar–német–osztrák−jugoszláv filmdrámát közösen rendezte Dobai Péter és Szabó István. Feltűnnek benne olyan híres színészek, mint Eperjes Károly, Udvaros Dorottya, valamint Klaus-Maria Brandauer, akinek alakításáért számos egyéb díj mellett a film megkapta a Német Kritikusok Díját.

A vetítés előtt Dr. Szabó Szilárd történész, a Debreceni Egyetem tanára beszélt Alfred Redl ezredes életéről és a nevéhez kötődő legendákról. A Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi Intézetének óraadója elmondta: sokan úgy vélik, hogy Redl ezredes árulása nagymértékben befolyásolta a Monarchia 1914-es hadműveleteit; mi több, a kezdeti kudarcok is neki köszönhetőek. A történész rámutatott arra, hogy ez tévedés, ráadásul a legújabb kutatások, melyeket az orosz levéltárakban is folytattak, nem tártak fel olyan bizonyítékokat, melyek alátámasztanák az ezredes ilyen mértékű bűnösségét. A történész azt is felvetette: nem kizárt, hogy Redl azért működött együtt az oroszokkal, hogy bizalmat ébresszen a leendő ellenségben és kiépíthesse saját kémszolgálatát. Ezért adott át titkos, ámde elavult és használhatatlannak ítélt anyagokat. Mivel lebukása után a kor szokásainak megfelelően az öngyilkosságba menekült, vallomásából sem derülhetett fény a teljes igazságra.

A Frontmozi című vetítéssorozat negyedik előadását január 14-én, szerdán láthatják az érdeklődők. Ekkor az olasz filmrendező és forgatókönyvíró, Mario Monicelli A nagy háború című filmjét vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Facebook   Youtube   Instagram