Félszáz koncepció érkezett az első világháborús ötletpályázatra

A tavaly decemberben meghirdetett ötletpályázat célja egy Budapesten létrehozandó emlékhely megtervezése volt, hiszen sem a háború alatt, sem pedig a háború után nem épült olyan központi emlékmű, amely Magyarország összes első világháborús hősi halottjának emléket állítana.

A megadott határidőig ötven építészeti és képzőművészeti pályamű érkezett, amelyeket a bíráló bizottság tagjai, illetve felkért szakértők véleményeztek. A tanácskozáson kiválasztották a legjobb pályaműveket, amelyeket a következő ülésen értékelnek majd.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 2014 óta támogatja kiállítások, konferenciák szervezését, tudományos munkák és filmforgatókönyvek elkészítését és emlékművek felújítását.

Ksznthz-kp„A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”
(József Attila: A Dunánál)

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarország az első világháborúra emlékezik.

A háború nagyon sok vonatkozásban megszabta Európa és Magyarország történelmét. A magyar nemzet sok százezer embert elvesztett, sok százezren életre szóló sérüléseket szereztek. Akkor és ott olyan történelmi folyamatok indultak el, amelyeknek érvényessége napjainkig tart; s ha tudjuk, ha nem, befolyásolják életünket.

A háborús világ az ellentétre, az ellentétekre épült. A mai Európa és benne Magyarország az együttműködést tűzte ki céljául, s mint tudjuk, nem a múlt értelmezi önmagát, hanem a jelen értelmezi a múltat. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy talán érdemes újragondolni múltunkat, s megkeresni benne azt is, ami a száz évvel ezelőtti idők konfliktusait nem csak a győztesek – vesztesek kettősségében érzékeli.

Szeretnénk, ha múltunk nem tőlünk különváló, számunkra idegen, kötelezőnek tekintett emlékezeti rituálé lenne, hanem önazonosságunk részévé válna, és új értelmezésekre való képességünket bizonyítaná.

 

 

 Schmidt Mária köszöntő

 Rétvári Bence köszöntő

 Dr. Kovács Vilmos köszöntő

 

Facebook   Youtube   Instagram